2014. február 21., péntek

Cecelia Ahern - Ahol a szivárvány véget ér

Egy könyv, amelyet nagyon nagy élmény volt számomra olvasni. Szeretem az olyan könyveket, amik letehetetlenek & ez a kötet pontosan ilyen!Olvasás közben teljesen belemerültem, kikapcsolt a mindennapok forgatagából & úgy éreztem, hogy együtt élem meg a történet eseményeit a szereplőkkel. Az a különlegessége a kötetnek, hogy csupa levélből áll. Elsősorban a két főhős, Rosie & Alex írnak egymásnak, valamint a többi szereplővel folytatott levelezés viszi előre a történetet. Még nem olvastam ilyen könyvet. Olyat természetesen igen, amiben elvétve egy-egy levél felbukkant (például Jane Austen: Büszkeség és balítélet), ezért is volt élmény ez a kötet.


A két főszereplő gyerekkori barátsága végigkíséri életüket, nehézségek, küzdelmek, házasságok & válások, munka, gyermekek, azaz az élet dolgai követik egymást a történetben, Rosie & Alex útjai nem mindig keresztezik egymást, mégis barátságuk kiállja az idő & távolság próbáját. Férfi & nő között pedig ritkán létezik teljesen őszinte, kizárólagos barátság... A befejezés pedig pontosan olyan, amilyennek lennie kell: szép & egyáltalán nem elcsépelt. Talán pont azért van annyira hatással rám ez a könyv, mert valóságos, bárkivel megtörténhet & létezik ilyen is a világban, ebben biztos vagyok. Nem egy csöpögős, tipikus romantikus könyvről beszélünk, egyáltalán nem kiszámítható, nemcsak csupa vidámsággal teletűzdelt történet.
Az ilyen jellegű kötetek a legjobbak, amik nyomot hagynak bennünk, nem csak becsukom az utolsó oldal után & ennyi volt. Hanem gondolkodom rajta, fellapozok emlékezetes jelenetek belőle. Általában olvasás közben ha egy ilyen sorhoz érek, mindig újra & újra elolvasom, nem megyek el mellette egyszeri olvasással. És ebben a kötetben volt elég sok ilyen bekezdés :)
"Te sokkal jobbat érdemelsz! Olyasvalakit, aki a szíve minden dobbanásával szeret téged, aki állandóan rád gondol; olyasvalakit, aki mindennap, minden percben csak arra tud gondolni, hogy vajon mit csinálsz most, hol lehetsz, kivel, és vajon jól vagy-e. Olyan emberre van szükséged, aki segít elérni az álmaidat, és megvéd a félelmeidtől. Aki tisztelettel bánik veled, szereti minden porcikádat, különösen a hibáidat. Olyan valakivel kéne együtt lenned, aki boldoggá tud tenni, igazán boldoggá, felhőtlenül boldoggá! Azzal az emberrel, akinek már évekkel ezelőtt meg kellett volna ragadnia a lehetőséget, hogy veled lehessen, ahelyett, hogy megijed, és nem meri megpróbálni. De már nem félek. (...) Végre itt van egy esély számunkra! Ne féljünk többé, vágjunk bele! Megígérem, hogy boldoggá teszlek." (147. oldal)


"Te szíveket gyógyítasz. Szó szerint kívülről-belülről ismered a szívet - mit lehet tenni, ha valakinek megszakad a szíve? Arra van gyógymód?" (362. oldal)



2 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy van blogod.:-) Felvettelek a rendszeresen olvasottak közé.:-)

    VálaszTörlés
  2. Igen, bár nincs egy konkrét témája, mint a Tiédnek.Te is bekerültél a kedvenceim közé! :D Nagyon jól írsz, szívesen olvasom a könyvajánlóidat! :)

    VálaszTörlés